Geclusterd wonen in ‘Lang Leven Thuisflats’
In Amsterdam is een nieuwe aanpak voor de huisvesting van senioren hoognodig. In 2040 is ruim een kwart van de huishoudens 65+. Ongeveer 60 procent hiervan wonen in een woning die niet volledig toegankelijk is. Daarom moeten er de komende jaren minimaal 20 ‘Lang Leven Thuisflats’ komen die geschikt zijn om langer zelfstandig te wonen. Lang Leven Thuisflats zijn seniorenflats die geschikt zijn om langer zelfstandig te wonen. Deze flats bieden meer dan een aangepaste woning, er is ook een vast team van zorg- en welzijnsmedewerkers aanwezig en bieden ruimte om andere mensen te ontmoeten.
Hiervoor past de gemeente bestaande gebouwen en appartementen aan met voorzieningen zoals liften, verstelbare wasbakken en wandbeugels in de douche. Ook wordt ervoor gezorgd dat zorgfuncties, zoals hulp bij het aantrekken van steunkousen, vlakbij zijn en dat er gezamenlijke activiteiten georganiseerd worden. Indien mogelijk staan ouderenwoningen bij elkaar en delen de bewoners een aantal voorzieningen, dit wordt ook wel geclusterd wonen genoemd. Zo ontstaan er zorgzame buurten waar mensen naar elkaar omkijken, de zorg op maat is en mensen iets te doen hebben en en elkaar kunnen ontmoeten.
Naast het verbeteren van de ouderenhuisvesting, gaat de gemeente zich inspannen voor voldoende mantelzorgondersteuning, het voorkomen of beperken van eenzaamheid onder ouderen en de vitaliteit van deze groep. Een uitwerking hiervan volgt binnenkort in de plannen voor een Age Friendly City en het programmaplan Vitaal Ouder Worden.
Bron: Een lang leven thuis wonen in een aangepaste seniorenflat