Extra geld voor ouderenhuisvesting in Amsterdam

Amsterdam krijgt 1,5 miljoen euro subsidie van het Rijk om de ouderenhuisvesting in de stad te verbeteren. Het geld gaat naar de Lang Leven Thuisflats. Dat zijn seniorenflats die geschikt gemaakt worden om langer zelfstandig in te wonen.

Amsterdam investeert de subsidie onder andere in ‘Langer Thuiscoaches’. Zij maken een match tussen wat ouderen nodig hebben en het aanbod van corporaties, zorg- en welzijnspartijen. Zo krijgen ouderen persoonlijke hulp en ondersteuning. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor activiteiten die de gezondheid, het welzijn en de participatie van ouderen bevorderen.

Over een aantal jaar is ruim een kwart van de inwoners van Amsterdam 65+. Ook verdubbelt het aantal 85+’ers. Meer dan de helft van de 65+’ers woont nu in een woning die niet volledig toegankelijk is. De gemeente wil dat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Daarom wordt samengewerkt met andere partijen aan Lang Leven Thuisflats.

De Lang Leven Thuisflats zijn bestaande flats die speciaal geschikt worden gemaakt om langer zelfstandig te wonen. Er worden dus bouwkundige aanpassingen gedaan om de flats goed toegankelijk te maken. Daarnaast krijgen de bewoners zorg en ondersteuning én kunnen ze meedoen met activiteiten. De komende jaren wil de gemeente minimaal 20 van deze flats realiseren. In 2030 moeten het er 30 zijn.

Bron: Amsterdam.nl 4 juli 2024